1. Čo znamená Čínska medicína.

Ak by sme mali povedať, čo znamená Čínska medicína pár vetami, myslím, že najvýstižnejšie by sme ju mohli definovať ako jedinečný komplex náuk spojených v jednom celku s prírodou a všetkým, čo človeka

na jeho ceste životom spája a udržuje pri živote, vitalite, harmónii v tom dobrom slova zmysle, ale aj s tým, čo človeka vie uviesť do rôznych chorobných stavov – procesov, v tom negatívnom slova zmysle.

Čínska medicína je v súčasnosti čoraz viac spomínaná a skloňovaná v súvislosti s celostným nazeraním na zdravie človeka. Môžeme povedať, že za posledných 20 rokov si vo viacerých krajinách Európy a ostatného sveta (samozrejme okrem Číny a ďalších východných krajín, kde funguje celé stáročia) upevnila svoje postavenie ako jediná medicína, ktorá je schopná svojou komplexnosťou a liečebnými výsledkami konkurovať medicíne západnej.

Je to medicína, ktorej prvé písomné diela sú dochované z čias cca 2500 rokov p.n.l., a ktorej základy položené v najstarších dielach z čias najznámejších legendárnych cisárov sa dodnes nemuseli meniť.

Pre človeka v minulosti a aj v súčasnosti predstavuje ucelený a mimoriadne rozsiahly systém vedomostí, ktoré sa za celé stáročia viac a viac rozširovali, skúmali na obrovskej vzorke populácie, overovali, vylepšovali.

Dnes nám prináša spolu zo svojimi základnými teóriami to najlepšie z oblasti fytoterapie, akupunktúry – akupresúry, dietetiky, masáží, energetických cvičení a dýchacích cvičení (čchi-kungu, tchai – ti).

Základné piliere čínskej medicíny sú postavené na „Učení o Jin – Jangu“ a „Učení o piatich elementoch (prvkoch)“. Na tieto základné učenia nadväzujú učenie o vnútorných orgánoch a energetických dráhach orgánov, učenie o škodlivinách – vonkajších a vnútorných, diagnostické vyšetrovacie metódy a v neposlednom rade všetky liečebné metódy.

Základné teórie učenia o Jin-Jangu a Piatich elemetoch prostredníctvom svojich teórií a zákonitostí vysvetľujú dianie nielen v človeku - mikrokozme, ale aj vo vesmíre - makrokozme a v prírode. Práve úzke spojenie človeka s prírodou a správne súžitie s ňou je jedným zo základných bodov, ktoré vedú človeka na ceste zdravia. Ako hovorí jedna z poučiek čínskej medicíny: „Človek z prírody vzišiel, v prírode žije, a zasa sa do nej bezpochybi vráti“. Terminológia čínskej medicíny je do značnej miery odlišná od tej našej, niekedy sa úplnému laikovi môže zdať až komická, ale pri hlbšom pochopení každý postupne zisťuje, že je to teória veľmi logická, a že jej princípy môže každý z nás uplatňovať v každodennom živote – v stravovaní, v psychohygiene - nazeraní na svet, na dianie okolo seba, v cvičení a pod.

Pre každého terapeuta Čínskej medicíny je v liečbe človeka cieľom nielen stanoviť správnu diagnózu a následne liečbu, ale zároveň ho naučiť a postupne správne preorientovať na zdravší spôsob života, stravovania, cvičenia atď. Čínska medicína nás učí všímať si všetko ako jeden ucelený celok, kde jedna vec, ovplyvňuje tú druhú (v našom organizme jeden orgán ovplyvňuje ten druhý) v dobrom aj v zlom.

Ak ste sa práve rozhodli pre svoje zdravie niečo urobiť, chcete odstrániť zdravotné problémy alebo si čisto preventívne posilniť svoje zdravie, tak ste na správnej adrese. Vykročte spolu s nami po ceste, ktorá po celé stáročia predstavuje pre celé generácie koreň zdravia a vitality získaný z prírody a z hlbokých poznatkov o fungovaní nášho tela a mysle.

 

1. Za aký čas uvidím výsledok, teda zlepšenie zdravotného stavu v liečbe čínskou medicínou?

 

Výsledok liečbe – teda zlepšenie zdravotného stavu nastáva u každého človeka rôzne – individuálne.

 

Sú ochorenia – oslabenia, u ktorých vieme, že sa dajú zlepšiť v priebehu 2-3 mesiacov, sú však aj ochorenia, kde liečba môže trvať aj niekoľko mesiacov – až 1-2roky. K tým ľahším ochoreniam, ktoré sa dajú vyliečiť správne nadstavenou liečbou celkom rýchlo patria rôzne infekty – prechladnutie, chrípka, angína, avšak aj pri nich záleží na sile obrannej čchi človeka, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri boji so škodlivinou, ktorá prenikla do vnútra. Preto u niekoho je to záležitosť 2 – 4 dní, u niekoho 1 – 2 týždňov. Avšak ako píšem správne volená liečba – hlavne druh bylinnej zmesi – jej správna dávka, kľud, odpočinok, správne dietetické opatrenia, vedia aj u oslabeného jedinca s týmito infektmi dosť dobre skoncovať.

 

Najťažšie je to u chronických degeneratívnych ochorení – hlavne v pokročilom štádiu, teda keď pacient má toto ochorenie v organizme už dlhú dobu – niekoľko rokov, desiatok rokov a pod.

 

Najzávažnejšie je tu u autoimunitných ochorení: tam podobne ako aj západná medicína má aj čínska svoje obmedzenia v liečebných výsledkoch, pretože tieto ochorenia patria do tzv. najhlbších úrovní organizmu – úroveň kostnej drene, kostí, nervovej sústavy a pod. - v teórii čínskej medicíny tomu hovoríme, že tieto ochorenia sú pod orgánovou úrovňou v systéme mimoriadnych dráh.

 

V sekcii: Zdravotné problémy, pri ktorých môže čínska medicína pomôcť, máte vypísané základné oslabenia – ochorenia, pri ktorých Vám môže čínska medicína najviac pomôcť. Samozrejme nie je tam vypísané všetko. Rozsiahlosť pôsobenia čínskej medicíny, tak ako je braná priamo na fakultách a klinikách v Číne je v podstate neobmedzená, len ako píšem niekde vie pomôcť viac, niekde – pri vážnych ochoreniach, alebo ochoreniach v pokročilom štádiu vie aspoň zmierniť dopad daného ochorenia na organizmus a zmierniť príznaky, ktoré dané ochorenie sprevádza. Tvrdiť, že čínska medicína dokáže vyliečiť všetko a všetkých by nebolo správne. Vždy je to o prepojení viacerých faktorov: 1. o aké ochorenia sa jedná, a v akom štádiu sa ochorenie nachádza v čase, keď k nám pacient prichádza, 2. aká je schopnosť pacienta dodržiavať nielen liečbu samotnú, ale aj ďalšie opatrenia, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou liečby – jedná sa hlavne o dietetické a pohybové opatrenia. 3. správne nadstavený spôsob liečby – kombinácia zmesí, vplyv na akupunktúrne body.

 

Vo svoje praxi sa stretávam s ľuďmi, ktorí prichádzajú s rôznymi ochoreniami, a ktorí prešli rôznymi liečebnými postupmi hlavne západnej medicíny – menej, alebo viac úspešnými. Títo ľudia si za ten čas, ktorý sa liečia mali možnosť uvedomiť, že cesta užívania tabletiek nie je jedinou cestou – a že ak chcú svoj zdravotný problém ešte viac zlepšiť je potrebné hľadať aj iné cesty. A práve cesta čínskej medicíny je v liečbe mnohých ochorení veľmi nápomocná.

 

2. Prečo musím počas liečby upraviť aj stravu?

 

Úprava jedálnička – teda toho čo do tela prijmeme a čo obmedzíme, alebo vynecháme, je v liečebnom procese veľmi dôležitá. Každý terapeut by si mal byť vedomý faktu, že práve strava je ten najdôležitejší článok, ktorý môže liečebný proces umocniť, a v tom čo v liečbe dosiahneme následne zastabilizovať, alebo naopak pri nesprávnej strave sa liečebný proces môže negovať. A toto je hlavný dôvod prečo v mojej ordinácii u každého pacienta riešim aj kompletný rozpis stravy. Písomnou formou mu rozpíšem, ktoré potraviny sú pre neho základňou, ktorú môže prijímať neobmedzene – samozrejme s prihliadnutím na pestrosť stravovania, ktoré potraviny cca 1 x za týždeň, ktoré cca 1 x za 2 týždne, a ktoré by mal na istý čas zo svojho jedálnička vylúčiť. Taktiež ho poučím, ktoré formy úpravy sú pre neho vhodné najviac, a ktoré najmenej.

Nežiadam, a ani by to nebolo možné, aby tieto zmeny spravil človek zo dňa na deň, to by bolo pre neho až príliš stresujúce. Naopak, som toho názoru, že každá zmena aj tá stravovacia sa má robiť postupne – pozvoľna, bez stresu a napätia. A hlavne to musí človek chápať a prijímať – ako sa vraví musí mu to docvaknúť v jeho hlave, až vtedy má vyhrané. Napríklad čo sa týka obilných kaší u človeka, ktorý bol zvyknutý raňajkovať klasicky: chleba + niečo...., zavádzame obilnú kašu najprv cca 3 x v týždni – s tým, že vie, ktoré obilniny sú pre neho najviac prospešné, a stými začína.

 

V pdf dokumente, ktorý posielam s vyhodnotením s názvom Obilné kaše, má cca 20 receptov, ktoré môže hneď aplikovať v praxi.

 

3. Aké sú kontraindikácie v liečbe čínskou medicínou??

 

Kontraindikácie v liečbe čínskou medicínou sú podľa toho o akú liečebnú disciplínu sa jedná. V každej z nich sú určité obmedzenia, ktoré musí diplomovaný praktik ovládať. Jedná sa hlavne o kontraindikácie u žien v období tehotenstva, ďalej v období dojčenia, u najmenších detí, alebo v prípade určitých ochorení.

 

Napríklad pri ochorení, kde dominuje v tele škodlivina horúčosti nemôžeme podávať zahrievajúce bylinné zmesi, nemôžeme podporovať body zahrievaním, neodporúčať potraviny, ktoré by túto horúčosť ešte viac umocňovali a pod. Čiže všetko je to postavené na správnej diagnostike, správnom vyhodnotení diferenciálnej diagnostiky a správne nastavenej liečbe – správnom dávkovaní, správnej dĺžke užívania.

 

4. Ako mám postupovať, keď sa chcem k Vám objednať?

 

Je potrebné mi zavolať a dohodnúť si telefonicky termín. Bohužiaľ čakacia doba vzhľadom na množstvo prihlásených ľudí je u mňa cca 2 mesiace, s tým treba rátať. Ak sa stane, že nedvíham telefón, je to z dôvodu, že robím nejaký liečebný úkon, alebo diagnostikovanie, pri ktorých nemôžem zodvihnúť. Ja sa následne ak mám zobrazené číslo - na toto neprijaté telefónne číslo spätne sama zavolám, buď ešte v ten deň, alebo v priebehu ďalšieho 1 – max. 2 dní. Telefóny dvíham od 9.00 hod. do 18.00 hod., v priebehu pracovného týždňa.

 

Celý postup ako diagnostika prebieha je rozpísaný v sekcii Priebeh diagnostiky.

 

5.Môžem k Vám prísť len tak, aj keď ma netrápia žiadne zdravotné problémy?

 

 

Áno je to možné, môžete sa kľudne objednať, a absolvovať kompletnú diagnostiku. Aj keď človeka netrápia žiadne zdravotné problémy, môže svoje zdravie podporovať a udržiavať. S prihliadnutím na faktory konštitúcie podľa kmeňov a vetví, fyzickej konštitúcie, genetických predispozícií má každý človek dané do vienka rôzne predispozície – pozitívne aj negatívne. A práve na tie negatívne sa zameriavame, aby sa v budúcnosti nerozvinuli a nespustili nejaký chorobný proces. Taktiež je dôležitý faktor veku, daného ročného obdobia, stresovej záťaže a pod. Toto všetko zohráva rolu v nadstavení prevencie. Kiež by každý človek mal takéto vnútorné upovedomenie, a sám sa svojim zdravotným stavom zaoberal v rámci prevencie a udržiaval si ho týmito spôsobmi už od mladosti. Vždy ma veľmi poteší, keď sa mi objedná človek práve so záujmom o prevenciu. 

 

O prevencii v čínskej medicíne by sme mohli napísať veľmi veľa, pretože je to oblasť, kde čínska medicína vďaka celostnému prístupu k organizmu človeka dokáže podporiť a zharmonizovať jednotlivé zložky – čchi, krv, jin, jang, telesné tekutiny, a na ich základe podporiť aj funkcie jednotlivých orgánov.

Pod pojmom prevencia v čínskej medicíne sa jedná hlavne o to, aby sa jednotlivé zložky udržali v dostatočnom množstve a kvalite, aby ich prúdenie v organizme fungovalo bez prekážok a stagnácií. Taktiež, aby sa jednotlivé zložky čchi – hlavne čchi obranná a výživujúca tvorili v dostatočnej sile, čo záleží hlavne od správneho stravovania, pohybu, spánku, neprepínania a nevyčerpávania sa, s prihliadnutím na faktor ročného obdobia, konštitúcie, ktorú dostal človek do vienka, dedičných predispozícií a súčasnej životnej situácie. Správny prístup v prevencii je teda veľmi dôležitý, a je na odbornosti praktika CM, aby vedel správne podporiť a vysvetliť každému pacientovi jednotlivé faktory, a zhodnotením jeho aktuálneho zdravotného stavu určil postup – na čo sa zamerať na začiatku ako na prvé, a ako ďalej následne postupovať.

Vo svojej praxi mám dnes už viac pacientov, ktorí ku mne prichádzajú na pravidelné preventívne kontroly. Tým, že sme u nich už odstránili rôzne zdravotné problémy, s ktorými prišli postúpili do fázy, v ktorej sa snažia svoje zdravie práve touto prevenciou udržiavať. A to je v podstate cieľ, do ktorého sa chcem dostať s každým mojim klientom - pacientom. Nielen liečiť – hasiť, keď je to akútne, ale zlepšovať celkový stav organizmu, jeho jednotlivých zložiek ešte pred tým, ako sa nejaké ochorenie spustí. Nie s každým pacientom sa dostanem do tejto fázy, pretože je to v prvom rade o jeho sebadisciplíne, a nie každý dozrel do tohto stavu uvedomenia, s tým sa bohužiaľ nedá nič robiť. Ale pre tých, ktorí to pochopia, pre tých je cesta prevencie v čínskej medicíne veľmi silným partnerom a veľmi efektívnou metódou ako si zdravie udržiavať a upevňovať.

 

Ak by som mala vypichnúť to najpodstatnejšie o čo v prevencii ide, jedná sa o nasledovné:

 

v prvom rade ideo posilňovanie obrannej energie, o správne stravovanie – výber potravín a ich úprav v súlade s ročným obdobím a pravidelné posilňovanie tých orgánov a zložiek, ktoré majú tendenciu na základe našej dedičnej a konštitučnej predispozície byť u človeka oslabené.

 

Obranná energia chráni povrch tela a bráni prieniku škodliviny, taktiež pomáha udržiavať správnu – stálu teplotu tela, reguluje potenie. Metódy, ktorými môžeme túto energiu posilniť sú hlavne súlad s ročnými obdobiami – vzťah k pohybu, správnemu spánku, k správnemu jedálničku a posilňovanie cez akupresúrne body a bylinné zmesi. Toto všetko môžeme krásne prepojiť a v každej oblasti si nájsť to vhodné pre nás.

 

V rámci správneho stravovania sa jedná o najpodstatnejší zdroj, z ktorého sa tvorí nová energia a krv, teda veľmi záleží na tom, čo do nášho tela vložíme. Aký kvalitný je tento zdroj, taká kvalitná bude aj nová čhi, krv a telesné tekutiny, z ktorých si následne všetky orgány zoberú jednotlivé substancie, ktoré potrebujú k správnemu fungovaniu, čiže kvalita týchto zložiek ovplyvní aj kvalitu ich fungovania.

 

No a v konečnom dôsledku znalosť našej konštitúcie, znalosť toho čo je potrebné v našom tele posilňovať, na čo môžeme vsádzať, v čom musíme byť opatrní, na čo si dávať pozor, a čomu sa radšej v našom prípade vyhnúť.

 

Zdá sa, že je to veľmi zložité, ale pri pochopení základných zákonitostí, ktoré ja osobne vysvetľujem každému pacientovi (a z veľkej časti mu ich spracujem aj písomne), dochádza k logickému prepájaniu týchto faktorov, a ich správnemu zapájaniu do nášho života. Postupne sa to stáva pre človeka úplne prirodzené.

Použijem výrok z knihy Barbari Temelie, Výživa podle pěti elemntu: „Ak sa začneme učiť tomuto krásnemu ucelenému systému - dostávame ho do hlavy, následne ako ho postupne zavádzame do praxe prechádza nám z hlavy do krvi, a keď začneme cítiť ako sa naše zdravie postupne zlepšuje, cítiť, že to skutočne funguje, presúva sa nám z krvi do srdca, a vtedy máme vyhrané, vtedy tento systém začneme mať skutočne radi,. pretože čo je raz v našom srdci, to nám nikto už len tak nezoberie.

 

Moja rada znie: využime teda tieto znalosti čínskej medicíny v náš prospech, buďme tí, ktorí sú múdri, a ktorí využívajú múdrosť našich predkov – lekárov, mudrcov a pod. Podporme a hlavne zlepšime kvalitu nášho života, pretože 80% oslabení a ochorení, s ktorými sa dnešná generácia ľudí potýka sa dá určite do veľkej miery zlepšiť, alebo až odstrániť. Prečo sa teda trápiť, keď to nie je nutné?? Je to na každom z nás, akú cestu si vyberieme.

 

Čínska medicína je určená všetkým bez ohľadu na vek – od najmenších až po najstarších. U najmenších detičiek máme k dispozícii zostavy Detskej Tuiny, ktoré sa mamičky a oteckovia môžu naučiť na kurzoch Detskej Tuiny – viď.sekcia Kurzy.

 

Pôsobenie čínskej medicíny môžeme rozdeliť do dvoch základných oblastí:

 

Prvou je oblasť liečebná – jedná sa o konkrétne liečebné postupy z oblasti jej liečebných disciplín popísaných v sekcii Liečebné metódy, ktorými zlepšujeme zdravotný stav, posilňujeme tie časti – oblasti a orgány, ktoré sú oslabené, odstraňujeme škodliviny, ktoré sa v organizme vyskytli vplyvom chorobných procesov. Je to veľakrát zdĺhavejší proces, hlavne ak sa jedná o chronický problém, avšak postupne pri dodržiavaní liečebných opatrení a hlavne úprave stravy, sa postupne dopracovávame k pozitívnym výsledkom.

 

Druhou je oblasť preventívna, ktorá nasleduje po tej liečebnej ako tzv. udržiavacia fáza, ktorou môže ísť človek následne už celý život. Taktiež človek, ktorý nemá žiadne zdravotné oslabenia, môže využiť prevenciu na udržanie a kultivovanie svojho zdravia – to je ten lepší prípad, s ktorým sa vo svojej ordinácii bohužiaľ nestretávam až tak často.

 

Každý si môže vybrať z jednotlivých liečebných disciplín: dietetiky, ovplyvňovania akupunktúrnych bodov, fytoterapie, bankovania, moxovania, dýchacích cvičení. Najlepšie je využiť potenciál všetkých a postupne, alebo súčasne ich zaradiť do svojho života. Funguje to takto: prostredníctvom dietetiky vieme, ktoré potraviny a spôsoby úpravy zaradiť do nášho jedálnička najčastejšie, a ktoré obmedziť – poprípade vylúčiť, ďalej prostredníctvom fytoterapie užívať bylinné zmesi, ktoré priamo posilňujú naše orgány a jednotlivé zložky – čchi, krv, jin, jang, telesné tekutiny, a prostredníctvom ovplyvňovania akupunktúrnych bodov – tlakom, bankami, moxou a pod. vplývať na jednotlivé orgány a posilňovať všetky hore uvedené zložky a všetko čo je potrebné. Takto to v základe funguje v praxi. Do toho si spraviť ráno, alebo večer pár minút dýchacie a meditačné cvičenia, rešpektovať kvalitný spánok a nevyčerpávanie sa – nadmernou aktivitou či už fyzickou, alebo psychickou, primerane sa hýbať – mám na mysli hlavne energetické cvičenia, ktoré nám dodávajú energiu (Tai-či, Čchi-kung, Jóga a pod.), a každý z nás sa bude postupne cítiť lepšie – silnejšie, vitálnejšie, zdravšie.

 

Takže konečná odpoveď znie: čínska medicína je určená všetkým, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie, alebo zdravie svojich blízkych, a chcú ho prostredníctvom jej liečebných disciplín zlepšovať a kultivovať.

Fytoterapia.

Fytoterapia je najrozsiahlejšia liečebná disciplína Čínskej medicíny, ktorá spočíva vo vnútornej aplikácii bylinných zmesí. Je postavená na hlbokých znalostiach o jednotlivých častiach bylín, nerastoch a živočíšnych komponentoch. U nás (Slovensko, Čechy) sú fytoterapeutické zmesi výlučne rastlinného pôvodu – podľa noriem našej legislatívy. Bylinné receptúry sa predpisujú na základe vyhodnotenia diferenciálnej diagnostiky.

Existujú v troch základných formách: odvaroch (cha), práškoch (san) a guličkách, alebo tabletkách (wan).

Odvary – cha, tvoria byliny, ktoré sú v tzv.nálevových sáčkoch a pred užitím sa varia na miernom ohni, alebo lúhujú – následne sa odvar z nich pije.

Sany – prášky sa taktiež mierne varia, alebo lúhujú.

Guličky, alebo tabletky – wany sa zapíjajú vodou.

 

Užívanie fytoterapeutických zmesí je presne dávkované. Je preto potrebné aby ho nadstavil terapeut TCM na základe vyhodnotenia zdravotného stavu – zdiagnostikovania. 

Momentálne u niektorých predajcov bylinných zmesí TCM funguje systém, že si človek na ich webovej stránke nájde svoje oslabenie – ochorenie, a následne si vyberie zmes vo forme tabletiek. Medzi nami vyštudovanými terapeutmi Čínskej medicíny prevláda názor, že to nie je veľmi správne. Mnohé vážnejšie ochorenia totiž vyžadujú podrobné vyhodnotenie zdravotného stavu – teda diferenciálnu diagnostiku, na základe ktorej sa určí ten správny syndróm – oslabenie, a až potom sa nadstaví fytoterapeutická zmes. Veľakrát som sa totiž v praxi stretla s takýmto „samoliečiteľstvom“ bez potrebných znalostí, kde sa zdravotný stav nezlepšil, na čo človek následne reagoval tým, že mu čínska medicína nepomohla. Avšak nebola to vina Čínskej medicíny, ale zle nadstavenej liečby. V horšom prípade môže dôjsť až k zhoršeniu zdravotného stavu.

Zmesi na ochorenia ako sú: chrípka, angína, nádcha, prechladnutie, kašeľ je možné nasadiť a užívať aj bez diagnostiky, ale aj tu je potrebná znalosť príznakov, na základe ktorých sa následne vyberie zmes na dané ochorenie, preto určite odporúčam poradiť sa s praktikom čínskej medicíny.

Pre uľahčenie správneho výberu liečebných zmesi na tieto ochorenia – vonkajšie infekty, bude v sekcii ČLÁNKY, článok s názvom: „Čo je dobré mať v domácej lekárničke“.

Doba užívania zmesí TCM je taktiež presne stanovená, a po tzv. kontrole po doužívaní liečiv sa zmesi následne väčšinou menia za iné, opäť na základe vyhodnotenia kontrolnej diagnostiky.

Záleží na konkrétnom oslabení – ochorení ako dlho je potrebné zmesi Čínskej medicíny užívať. Platí pravidlo, že na 1 rok oslabenia je potrebných 2-3 mesiace liečenia. Čínsky lekár nemá problém povedať pacientovi, že liečba bude trvať 1 až 2 roky. Je to postupný proces, v priebehu ktorého sa fytoterapeutické zmesi postupne menia, podľa toho ako je v liečbe potrebné. V 90% sa kombinujú až 2 zmesi počas liečby.  

 

Ovplyvňovanie akupunktúrnych – akupresúrnych bodov.

Jedná sa o metódy, prostredníctvom ktorých sa vplýva na akupunktúrne – akupresúrne body na energetických dráhach tela. Prostredníctvom tlaku, ihly, tepla sa môže vplývať na tieto body. Prostredníctvom ich stimulácie sa ovplyvňuje energetický tok čchi (energie) v našom tele a odstraňujú sa blokády v jej prúdení. Taktiež sa ovplyvňuje činnosť jednotlivých orgánov – orgánových celkov, v rámci ich funkčných okruhov – na fyzickej, energetickej, mentálnej úrovni. Pri správnej aplikácii receptu, pozostávajúceho s rôznych akupuntúrnych – akupresúrnych bodov dochádza k celkovej harmonizácii organizmu, a k podpore jeho samoliečiacich schopností. Je to proces, ktorý závisí od individuálneho zdravotného stavu človeka, jeho konštitúcie a ďalších dôležitých faktorov. Je veľmi veľa techník, ktorými môžeme dané body ovplyvňovať. Skúsený terapeut čínskej medicíny ich ovláda čo najviac, aby ich mohol správne kombinovať a dopĺňať. Táto liečebná metóda sa veľmi dobre prepája s vnútornou liečbou prostredníctvom fytoterapie, čím sa liečba ešte viac umocňuje.  

 

Dietetika.

Dietetika je veľmi dôležitá a neoddeliteľná súčasť liečby prostredníctvom čínskej medicíny. Jedná sa o správne nastavenie stravy – správny výber potravín, ich správna forma úpravy, s prihliadnutím na individuálny zdravotný stav človeka, jeho konštitúciu, vek, ročné obdobie, pohlavie, pracovnú záťaž, aktuálne počasie, atď.

Už v dávnych dobách významní lekári hlásali pravidlo: „Najprv nadstav u človeka stravu, a až potom ho lieč“. Veľakrát som sa vo svojej praxi od r.2002 stretla s prípadmi, kedy správne nadstavená strava proces liečby umocnila a aj urýchlila. Taktiež ale aj naopak, pri nesprávne nastavenej strave ( najmä pri nedostatočnej sebadisciplíne človeka) sa celý proces liečby do značnej miery negoval. Vo svojej ordinácii vždy zdôrazňujem, že ak sa chce človek liečiť, tak je potrebné, aby liečbu nič nenegovalo, aby sa mohla čo najviac rozvinúť (v konečnom dôsledku, aby aj peniaze, ktoré človek do liečby investuje - keďže si ju plne hradí, boli naplno zúročené a nie znehodnocované).

Na základe vyhodnotenia diagnostiky robím kompletný rozpis potravín, čím sa u človeka vytvoria 3 hlavné skupiny. Prvá je skupina hlavných potravín, ktoré sú pre daného človeka tzv. “základné“ - ktoré tvoria jeho najväčšiu skupinu, a môže ich užívať čo najčastejšie, samozrejme s prihliadnutím na pestrosť v stravovaní. Druhá a tretia skupina sú potraviny, ktoré sa dopĺňajú k tej prvej, ich užívanie už nie je také časté – 1 x za týždeň, alebo 1 x za 2 týždne a pod.

Na základe správneho dodržiavania týchto zásad – teda správneho výberu a správnej úpravy jednotlivých potravín, si človek postupne osvojuje rôzne recepty – a učí sa ich postupne aplikovať v praxi. Väčšinou sa jedná o jednoduché a chutné pokrmy, ktoré si veľmi rýchlo obľúbi. Postupne ako sám cíti zlepšovanie zdravotného stavu, sa tento spôsob stravovania stáva neoddeliteľnou súčasťou jeho životného štýlu. V sekcii RECEPTY, budú postupne uverejňované recepty, ktoré si môžete vybrať na základe jednotlivých symptómov - oslabení, ktoré môžu u človeka najčastejšie nastať.

 

Tuina masáže detí.

Kompletné informácie k Detským Tuina masážam nájdete v sekcii KURZY.  

 

Bankovanie.

Jedná sa o liečebnú metódu, ktorá sa používa v Čínskej medicíne už celé stáročia a je jej neoddeliteľnou súčasťou. Avšak nielen v čínskej medicíne sú o nej zmienky, v historických spisoch sú odkazy, že sa táto liečebná metóda používala aj v Grécku (dokonca Hippokrates detailne popisuje bankovanie v rokoch 400 pr.n.l. ), v Ajurvéde, Egypte, Rímskej kultúre. Jedná sa o veľmi efektívnu metódu, ktorá vie veľmi rýchlo a účinne pomôcť odstrániť rôzne problémy, napr. akútnu a chronickú bolesť chrbta, rôzne blokády a pod. Dnes sa používajú sklenené banky, ktoré sa prikladajú na telo tak, že sa z nich odstráni vzduch pomocou horiaceho zmotku vaty. Tým sa na tele vytvorí podtlak, ktorý sa reguluje podľa potreby – slabší, alebo silnejší. Rozoznávame hlavné 2 druhy bankovania: krvavé a suché. Pri krvavom bankovaní najprv terapeut podráždi miesta na chrbte nástrojmi – skarifikátormi. Na toto miesto sa následne nasadí sklenená banka, do ktorej sa nasaje rôzne množstvo krvi. Pri suchom bankovaní nedochádza k porušeniu kože, po priložení banky a následne jej odstránení dochádza v danom mieste k vytvoreniu krvných podliatín rôznej intenzity, ktoré sa postupne za niekoľko dní zahoja – vstrebú. Jedná sa o to, že červené krvinky preniknú z ciev do priestoru mimo nich, pričom nedochádza k porušeniu krvných vlásočníc. Tieto extravazáty (výrony krvi z ciev do okolitého prostredia) sa musia z krvnej podliatiny opäť odstrániť. Aby sa zaktivovali, musí organizmus výrazne zlepšiť prekrvenie postihnutých miest, čo vyžaduje aktiváciu všetkých životných pochodov v liečebnej zóne. Taktiež na základe prepojenia jednotlivých zón s orgánmi a ich energetickými dráhami to pôsobí priamo na odpovedajúce orgány a dráhy v danom mieste, čím dochádza k normalizácii a liečbe nielen v danej oblasti – odstránenie blokády, gelózy, ale aj liečbe daného orgánu, dráhy a pod.

 

Moxovanie.

Pri moxovaní využívame teplo vznikajúce rovnomerným horením byliny Paliny (čes. Pelyněk), ktoré následne preniká do svalov, energetických dráh, podporuje cirkuláciu čchi v organizme, zbavuje škodlivín chladu a vlhkosti, rozptyľuje a ničí vonkajšiu patogénnu energiu (škodlivú čchi) vonkajších rozvracačov. Prívodom tepla sa aktivuje krvný obeh, obeh čchi, odstraňuje sa stagnácia krvi a taktiež sa môže dopĺňať spotrebovaná čchi – hlavne sa môže takto posilniť jangová zložka. Ak jej má človek nedostatok pociťuje chlad a slabne. Moxovanie je vysoko účinné aj ako preventívna metóda na udržanie a upevnenie zdravia. Tento účinok je odvodení z toho, že prehrievaním sa posilňuje ochranná funkcia jangovej energie a vyživuje aj juan čchi (prvopočiatočná, zdedená energia) človeka, ktorý potom tak ľahko nepodľahne vonkajším vplyvom a je odolnejší, zdravší, vitálnejší. Už v starých čínskych textoch sú zmienky, že pravidelné prehrievanie, napríklad bodu ST36 – Zusanli (bod ležiaci na dráhe žalúdka) chráni zdravie, chráni pred infekciami a predlžuje vek.

 

Dýchacie cvičenia.  

Cvičebná zostava o tzv. 6-tich dychov (slabík), je známa v histórii čínskej medicíny a liečebných cvičení už veľmi dlho. Majster Č-i Tchinetchanskej školy z obdobia dynastie Suej hovoril: „Schopnosť vyliečiť sa získa ten, kto hľadí do svojho srdca a lieči sa pomocou 6-tich dychov.“ Jedná sa o slabiky: šššš, hááá, húúú, ssss, čchuej, hííí (xí). Každá zo slabík je priradená k niektorému z hlavných orgánov – pečeni, srdcu, slezine, pľúcam, ľadvinám a trojitému ohrievaču. Je to jedna z metód pestovania prirodzenosti a predlžovania života. Popri vyslovovaní týchto liečebných slabík človek prevádza pohyby rúk a nôh, ktoré sú súčasťou tejto zostavy. V prípade oslabenia niektorého orgánu, sa môže zacieliť na daný dych, ktorý k tomu orgánu prináleží a ten cvičiť niekoľkokrát denne. Túto zostavu učím na cca 2hodinovom učení – pri malej skupinke 2 – 3ľuďoch, poprípade na mojich seminároch – Detskej Tuiny a Dietetiky.